Belépési ponthoz
Fejrész ki
 
Esemény
Névjegy Kapcsolatok Esemény
XXI. Zsámbéki Szombatok Kulturális Fesztivál és Nyári Színház

XXI. Zsámbéki Szombatok Kulturális Fesztivál és Nyári Színház

 

21 éves idén a Zsámbéki Szombatok.
Körülményei még mindig a váratlanul nagyra nőtt kamasz esetlenségeit mutatják. Tartalma azonban már néha-néha az érett felnőtt arcát is megmutatja. Nemzetközi színházi fesztivállá nőni - ez volt a kezdetektől remélt célt.

Nem tartunk még ott, de léptünk egyet újra ebben az irányban.
A Zsámbéki Nyári Színház ebben az évben elnyerte az Európai Unió Kultúra 2000 pályázatának támogatását egy magyar-olasz-román nemzetközi projekt vezetőjeként. Ez az a pont, amikor már nem elnéző mosolyt érdemlő álmodozásnak tűnik a kezdetekben kitűzött cél. A jól meghatározott cél maga - amit a stratégiai menedzsment-elmélet minden szervezet életében a hosszútávú működés fenntartása zálogának tart - esetünkben egyértelmű volt.

A zsámbéki Romtemplom a gótikus építészet születése pillanatának emlékműve. Egy időben épült a dél-francia gótikát elindító avignionival. Tervezője onnan származott. "Kivitelezői" azonban a magyar Bencés Rend építőmesterei voltak, akik annyi finom részlettel dolgozták ki e tervet, hogy a dél-franciaországinál is finomabb, cizelláltabb lett.
A XII. századi európai építőművészet születésével egy időben készült tehát egy alkotás Zsámbékon, mely a kor művészetének élvonalába sorolható. Az a fesztivál tehát, mely e rom körül - beleértve ebbe Zsámbék egészét - jön létre, nem lehet provinciális. Fő törekvése az kell, hogy legyen, hogy a kortárs művészet új irányainak legjavát mutassa meg.

Ez a gondolat fogalmazódott meg az indulásnál. A körülmények szorítása, évről-évre a "semmiből újrateremteni" kényszere szülte gondok között az segített át, hogy az alapvető cél világos volt.
A kortárs magyar, határon túli magyar és a környező országok művészei átérezték ezt a hely szelleméből sugárzó erőt. Hogy sikerült-e minden esetben ennek a kihívásnak megfelelni, az persze nem biztos. De a vállalás mértéke akkor is jelen volt.

A fesztivál életében ezért az az első sikeres szereplés, mely számtalan európai pályázó tervei közül a támogatandónak ítélt tervek közé sorolta a zsámbéki projektet, most csak egy előadás létrehozására és az ahhoz kapcsolódó események megvalósítására szól.

De jelzés számunkra azzal kapcsolatban, hogy van esélyünk az európai versenytársak között. Hogy következetes kitartással valóban elérhetjük azt a célt, melyet húsz évvel ezelőtt tűztünk magunk elé.
Abban pedig, hogy idáig juthattunk el számtalanul sok mindenkit illet köszönet.
Elsősorban Zsámbék polgárai közül, akik a kezdetektől átérezték e fesztivál jelentőségét.

A húsz év alatt Zsámbékon e szellemiségben valamit bemutató színházi társulatokat, kórusokat, zenészeket, a Zsámbéki Nyári Színház egy-egy produkciójára hozzánk szegődő alkotóművészeket.
A zsámbéki törekvések lényegét megértő alapítványok kuratóriumait, melyek tagjai évről-évre úgy döntöttek, hogy támogatást érdemel mindaz, ami Zsámbékon történik.

A sajtót, mely szintén élénk figyelemmel kísérte kezdetektől, hogy törekvéseinkből évről-évre mi valósul meg és beszámolói, szakmai elemzései segítették, hogy mi magunk is lássuk hol is tartunk és megismertettek bennünket az egész országgal.
Legnagyobb köszönet pedig a nézőket illeti, akik kezdetektől bíztak bennünk. Zsámbékra eljönni, aztán évről-évre, nyárról-nyárra visszatérni érdemesnek találták.
A nézőknek, akik a körülmények - helyzetünkből adódó - méltatlanságait nem vetették a szemünkre, hanem velünk együtt remélik, hogy a tartalmak, amik ennek a fesztiválnak a sajátjai egyszer majd ezeket a körülményeket is "illendővé" formálják.

  Mátyás Irén
A Zsámbéki Szombatok Nyári Színház
és Művelődési Ház igazgatója

Honlap:
www.zsambekinyariszinhaz.hu