Adózás, helyi adók
Állatbarát
Állatorvosok
Állattartás
Balaton
Belföld
Bemutatjuk
Beruházás
Borturisztika, borturizmus
Cégek, vállalkozások hírei
Cégvilág
Civil hírek
Család
Egészségügy / szociális intézmények
Egyesület
Egyházak
Elektronikus ügyintézés
Életmód
Érdekességek
Események
EU információk
Felhívás
Felmérések
Fiatalok
Foglalkozás egészségügy
Foglalkoztatás
Gasztronómia
Gyermek és ifjúsági ügyek
Gyermeknevelés
Hazai sport
Helyi önkormányzat
Honvédség
Humán
Információ
Informatika
Informatika és távközlés
Ingatlan
Innen-onnan
Interjú
Internet / multimédia
Intézményfenntartás
Irodalom
Jegyzet
Jótékonyság
Karácsonyi ünnepségek
Katasztrófavédelem
KDNP
Képviselők hírei
Kézilabda
Kiállítások, konferenciák
Kistelepülések
Kistérségek
Kitüntetés
Koncert
Konferencia
Kórház, klinika vagy egészségügyi centrum
Kosárlabda
Könyvismertető
Környezetvédelem
Közbiztonság
Közérdekű információk
Közgyűlés
Közlekedés
Közlekedési információk
Közvélemény
Kulturális programok
Labdarúgás
Magyar foci
Moziműsor
MSZP
Műsorok
Nyugdíjasoknak
Oktatás
Olimpia
Önkormányzati választás
Pályázatok
Pedagógia
Piackutatás
Politika, közélet
Portré
Rally
Regionális programok
Rendezvény
Rendőrségi hírek
Sajtó
Sakk
Sport / fittness / szabadidő
Sportrendezvény
Statisztika
Szabadidő
Szerencsejáték
Szociálpolitika
Társadalom
T-Kisebbségek
Történelem
Tudomány
Tudományos hírek
Tudósítás
TV, rádió
Utazás
Ünnepségek
Vállalkozásfejlesztés
Vallás
Vélemények
|
Nálunk a minőség a domináns, nem a mennyiség!
Április 29- én ugyan véget ért a XV.
Szent György- hegyi Napok, amelyről több pincészet is elismeréssel
térhetett haza, de a munka dandárja még ezután következik. Volt aki Nagy Arany,
volt aki Arany és sokan Ezüst éremmel gazdagodtak.
Közülük az egyik- a Boksay Pincészet. 2006- os évjáratú Kéknyelű és Ottonel Muscat boruk érdemelte ki az elismerést. A Boksay Pincészet egyik társtulajdonosa Hóbor József /fotónkon/, akivel a színvonalas rendezvénysorozat utolsó napján találkoztunk. Éppen a szabadtéri szentmise után a Lengyel Kápolnától ballagtunk le feleségemmel, amikor József- aki egyébként már régi ismerősünk- szíves invitálására spontán borkostolást iktattunk be napi programunkba. Miközben kortyolgattuk a nyárias melegben a pincehideg gyöngyöző Szent György- hegy lankái nyújtotta nemes nedűt, József szakértelemmel magyarázta és vezetett be bennünk és a többi érdeklődőt a borászat rejtelmeibe. Bár nem értettünk túl sokat tudományos okfejtéséből, annyit azért mégis megállapíthattunk, hogy beszédéből süt a szakma értelme, szeretete és alázata. Hegymagast már a XI. század közepétől említik írásos anyagban. Felismerték a Szent György- hegy nagyszerű adottságait a szőlőtelepítéshez, így honosították meg a szőlőművelést ezen a helyen. Ezt a régi tradíciót folytatják a mai gazdálkodók is, pincéikben kitűnő minőségi boraikkal várják az idelátogatókat. A Boksay Pincészet összességében mintegy 4 hektárnyi területen gazdálkodik. Ahogy azt Hóbor József elmondta lapunknak, fahordókban vadélesztőkkel erjesztenek, így minél előbb előtérbe kerülhet a termőhely és az évjárat jellegzetessége. Minőségi bornak méltó helyen kell érlelődnie, ezt egy 1868- ban épült pincében biztosítják. Jelenleg 11 féle borfajtával /pl.: Olaszrizling, Chardoney, Ottonel Muscat, Pinot Noir /képen/, Badacsonyi Ürmös /édes/- 16 féle fűszernövénnel, saját recept alapján/ várják a fogyasztókat, amelyből már több Arany- illetve Ezüst érem is született. A napjainkban egyre divatosabbá vált rosé és a testesebb fehérborok kedvelőinek igazi paradicsom a hegymagasi Boksay Pincészet. Ha tehetik, látogassanak el erre a festői szépségű tájra, és iktassanak be programjaik közé a Boksay Pincészetnél járva egy laza borkostolót- higgyék el- megéri. Annál is inkább, mert ahogy Hóbor József barátunk is búcsúzott tőlünk, a pincészet ars poetica- jával, bizony manapság nem mellékes kijelentés: - Nálunk a minőség a domináns, nem a mennyiség! |