Belépési ponthoz
Fejrész ki
 
Hírek
Híreink Bemutatkozás Kapcsolatok
Adózás, helyi adók Állatbarát Állatorvosok Állattartás Balaton Belföld Bemutatjuk Beruházás Borturisztika, borturizmus Cégek, vállalkozások hírei Cégvilág Civil hírek Család Egészségügy / szociális intézmények Egyesület Egyházak Elektronikus ügyintézés Életmód Érdekességek Események EU információk Felhívás Felmérések Fiatalok Foglalkozás egészségügy Foglalkoztatás Gasztronómia Gyermek és ifjúsági ügyek Gyermeknevelés Hazai sport Helyi önkormányzat Honvédség Humán Információ Informatika Informatika és távközlés Ingatlan Innen-onnan Interjú Internet / multimédia Intézményfenntartás Irodalom Jegyzet Jótékonyság Karácsonyi ünnepségek Katasztrófavédelem KDNP Képviselők hírei Kézilabda Kiállítások, konferenciák Kistelepülések Kistérségek Kitüntetés Koncert Konferencia Kórház, klinika vagy egészségügyi centrum Kosárlabda Könyvismertető Környezetvédelem Közbiztonság Közérdekű információk Közgyűlés Közlekedés Közlekedési információk Közvélemény Kulturális programok Labdarúgás Magyar foci Moziműsor MSZP Műsorok Nyugdíjasoknak Oktatás Olimpia Önkormányzati választás Pályázatok Pedagógia Piackutatás Politika, közélet Portré Rally Regionális programok Rendezvény Rendőrségi hírek Sajtó Sakk Sport / fittness / szabadidő Sportrendezvény Statisztika Szabadidő Szerencsejáték Szociálpolitika Társadalom T-Kisebbségek Történelem Tudomány Tudományos hírek Tudósítás TV, rádió Utazás Ünnepségek Vállalkozásfejlesztés Vallás Vélemények
Nálunk a minőség a domináns, nem a mennyiség!
Április 29- én ugyan véget ért a XV. Szent György- hegyi Napok, amelyről több pincészet is elismeréssel térhetett haza, de a munka dandárja még ezután következik. Volt aki Nagy Arany, volt aki Arany és sokan Ezüst éremmel gazdagodtak.
Közülük az egyik- a Boksay Pincészet. 2006- os évjáratú Kéknyelű és Ottonel Muscat boruk érdemelte ki az elismerést.


A Boksay Pincészet egyik társtulajdonosa Hóbor József /fotónkon/, akivel a színvonalas rendezvénysorozat utolsó napján találkoztunk.
Éppen a szabadtéri szentmise után a Lengyel Kápolnától ballagtunk le feleségemmel, amikor József- aki egyébként már régi ismerősünk- szíves invitálására spontán borkostolást iktattunk be napi programunkba.
Miközben kortyolgattuk a nyárias melegben a pincehideg gyöngyöző Szent György- hegy lankái nyújtotta nemes nedűt, József szakértelemmel magyarázta és vezetett be bennünk és a többi érdeklődőt a borászat rejtelmeibe.
Bár nem értettünk túl sokat tudományos okfejtéséből, annyit azért mégis megállapíthattunk, hogy beszédéből süt a szakma értelme, szeretete és alázata.

Hegymagast már a XI. század közepétől említik írásos anyagban. Felismerték a Szent György- hegy nagyszerű adottságait a szőlőtelepítéshez, így honosították meg a szőlőművelést ezen a helyen. Ezt a régi tradíciót folytatják a mai gazdálkodók is, pincéikben kitűnő minőségi boraikkal várják az idelátogatókat.
A Boksay Pincészet összességében mintegy 4 hektárnyi területen gazdálkodik. Ahogy azt Hóbor József elmondta lapunknak, fahordókban vadélesztőkkel erjesztenek, így minél előbb előtérbe kerülhet a termőhely és az évjárat jellegzetessége.
Minőségi bornak méltó helyen kell érlelődnie, ezt egy 1868- ban épült pincében biztosítják.
Jelenleg 11 féle borfajtával /pl.: Olaszrizling, Chardoney, Ottonel Muscat, Pinot Noir /képen/, Badacsonyi Ürmös /édes/- 16 féle fűszernövénnel, saját recept alapján/ várják a fogyasztókat, amelyből már több Arany- illetve Ezüst érem is született.
A napjainkban egyre divatosabbá vált rosé és a testesebb fehérborok kedvelőinek igazi paradicsom a hegymagasi Boksay Pincészet.
Ha tehetik, látogassanak el erre a festői szépségű tájra, és iktassanak be programjaik közé a Boksay Pincészetnél járva egy laza borkostolót- higgyék el- megéri.
Annál is inkább, mert ahogy Hóbor József barátunk is búcsúzott tőlünk, a pincészet ars poetica- jával, bizony manapság nem mellékes kijelentés: - Nálunk a minőség a domináns, nem a mennyiség!