Belépési ponthoz
Fejrész ki
 
Híreink
Híreink Kapcsolatok Impresszum
Adózás, helyi adók Államigazgatás Állatbarát Állattartás Balaton Befektetés Bemutatjuk Bér, jövedelem Beruházás Biztosítás Borturisztika, borturizmus Cégek, vállalkozások hírei Cégvilág Civil hírek Család Egészségügy / szociális intézmények Egyesület Egyházak Elektronikus ügyintézés Elemzések, tanulmányok Életmód Energiagazdálkodás Építési ügyek Érdekességek Események EU információk EU pályázatok Felhívás Fiatalok Foglalkoztatás Fogyasztóvédelem Gasztronómia Gazdasági hírek Gazdaságpolitika Gyermek és ifjúsági ügyek Gyermeknevelés Helyi önkormányzat Helyi rendeletek Helyi szolgáltatások Helytörténet Hőszolgáltatás Humán Idegenforgalmi információ Információ Informatika Informatika és távközlés Innen-onnan Innováció Interjú Internet / multimédia Irodalom Jegyzet Jótékonyság Kamarák Karácsonyi ünnepségek Karrier Katasztrófavédelem Képviselők Képviselők hírei Képviselőtestület képviselő-testület Kézilabda Kiállítások, konferenciák Kistérségek Kitüntetés Koncert Konferencia Kórház, klinika vagy egészségügyi centrum Kosárlabda Könyvismertető Környezetvédelem Közbiztonság Közérdekű információk Közlekedés Közlekedési információk Közműépítés Közműépítés és szolgáltatás Köztársasági elnök Közvélemény Kulturális programok Labdarúgás Lelkisegély MSZP Munkaerő Munkavédelem Műszaki Tudományok Nemzeti Fejlesztési Terv Nemzetiségi ügyek Népművészet Nyugdíjasoknak Oktatás Pályázatok Parlament Párthírek Pedagógia Polgári védelem Politika, közélet Portré Rally Regionális programok Rendezvény Rendőrségi hírek Sport / fittness / szabadidő Sportrendezvény Statisztika Szabadidő Szociális ügyek Szociálpolitika Társadalom Távközlés Technika Terrorizmus T-Kisebbségek Történelem Törvény, rendelet, szabályozás Tudományos hírek Tudósítás Turizmus TV, rádió Utazás Ünnepségek Vállalkozásfejlesztés Vallás Vélemények Vízszolgáltatás
Nem sikerült a húsvét a juhászoknak
   A legnagyobb szezont -  a húsvétot -  úgy tűnik, veszteséggel, jó esetben is nullszaldóval zárják a hazai juhászatok. Hetek óta viszik a bárányokat az exportőrök, de húsvét előtt nem sikerült érvényesíteni az árakban a kereslet élénkülését, a forint gyengülését az euróval szemben. Lépni kellene a juhágazatban – állapítja meg a Magyar Agrárkamara friss elemzése, mely arra is rámutat:feldolgozva többet kapnának a juhászatok az állatokért.
  
A mostani bárányértékesítési szezonban az értékesítési ár 0,6 euróval kevesebb, mint egy éve volt. Azaz, az árban nincs előrelépés, holott a forint gyengülése miatt tavaly 246Ft/? most pedig 300 Ft/? árfolyammal lehetett számolni. Vagyis jó 160 forinttal csökkent az idén a kilónkénti felvásárlási ár: a magyar termelő kilónként 600-700 forintot kap.
  Változás az is, hogy a kiszállítási időszak meghosszabbodott: az idén 8-10 napra tehető ez az időszak. Abban viszont nincs újdonság, hogy a fő piac most is Olaszország – a kivitel 90%-a oda irányul -, a megmaradó bárányokat tovább hízlalva az ünnepek után Ausztriába, Németországba és Franciaországba lehet szállítani, s van is már érdeklődés erre. A szállítási költség körülbelül 2,3 euró élőállat-kilónként.
  A Magyar Agrárkamara elemzői szerint ezen az - évek óta szinte bebetonozott - helyzeten érdemes lenne túllépni. A szakértők szerint jó lenne a főpiacot megváltoztatni, vagy egyéb irányba is nyitni. Már csak azért is, mert nagy a konkurencia: belépett Románia, Bulgária, Lengyelország, akik nagy szállítókká nőtték ki magukat. Segítene és több pénz maradna az ágazatban, ha sikerülne fejleszteni a hazai juhhús-feldolgozást. Ma viszont magyar juhfeldolgozás nincs, holott biztosan sikerülne értékesíteni a kis szériákban, gusztusosan, konyhakészen kiszerelt bárány/juhhúsokat. Ráadásul ez emelhetné az árakat, csökkentené a termelők kiszolgáltatottságát az exportőrökkel szemben.
  Nem segíti a Magyar Agrárkamara szerint az ágazat jövedelmi helyzetét, hogy a gyapjúra nincs kereslet. Némi pénzt hoz az igen munkaigényes juhfejés: a tej felvásárlási ára 180 Ft/l körül alakul. A termelés e tényezők együtthatása miatt veszteséges, jó esetben nullszaldós.
                                 ( Fotó: Wikipedia.hu )