Adózás, helyi adók
Befektetés
Bemutatjuk
Bér, jövedelem
Beruházás
Cégek, vállalkozások hírei
Cégvilág
Egészségügy / szociális intézmények
Egyházak
Életmód
Érdekességek
Események
EU
EU információk
EU pályázatok
Falusi turizmus desztináció menedzsmenttel
Felhívás
Felmérések
Fiatalok
Fidesz
Foglalkoztatás
Fogyasztóvédelem
Gasztronómia
Gazdasági hírek
Hazai sport
Helyi önkormányzat
Helyi rendeletek
Helyi szolgáltatások
Információ
Informatika
Ingatlan
Innen-onnan
Interjú
Kamarák
Karácsonyi ünnepségek
Katasztrófavédelem
Képviselőtestület
Kistérségek
Kórház, klinika vagy egészségügyi centrum
Kormányrendeletek
Kosárlabda
Költségvetés
Környezetvédelem
Közérdekű információk
Közgyűlés
Közhivatalok
Közlekedés
Közvélemény
Kulturális programok
Labdarúgás
Magyar foci
Moziműsor
Nemzeti Fejlesztési Terv
Nemzetiségi ügyek
Nemzetközi sport
Oktatás
Olimpia
Pályázatok
Pénzügyek
Politika, közélet
Rendezvény
Sajtó
Sakk
Sport / fittness / szabadidő
Statisztika
Szabadidő
Szociális ügyek
Terrorizmus
T-Kisebbségek
Törvény, rendelet, szabályozás
Tudományos hírek
Turizmus
Utazás
Űrkutatás
Virágkarnevál
|
Enni és enni
A legmohóbb azték fogyasztók: Tenochtitlán, Texcoco és Tlacopan szövetségi városok főnökeinek palotáiban naponta óriási mennyiségű élelmiszert fogyasztottak el. Például Texcoco palotájában állítólag naponta 1200 kg kukoricát, 143 kg babot, 32.000 kakaószemet, 100 pulykát, 20 tábla sót, 20 kosár nagy chillipaprikát, megint 20 kosár kis chillipaprikát, 10 kosár paradicsomot és 10 kosár tököt szolgáltak fel, állítólag 400.000 tortillával (kukoricalisztből készített palacsintaféleség) Nezahualcoyotl (1427-72) uralkodása alatt. Tenochtitlánban, Moctezuma asztalánál több, mint 300 különböző fogástszolgáltak fel minden nap. Házanépe több, mint 1000 tányérról evett és "több mint 2000 köcsög habos kakaót fogyasztottak el, végtelen mennyiségű gyümölccsel". A Moctezumának felszolgált fogások között megtalálhattuk a főtt baromfit, a főtt pulykát ("tokás csirke", ahogyan a konkvisztádor Bernal Diaz mondta), fácánt, "a vidékről származó foglyot", fürjeket, vad- és házikacsát, szarvast, pekárit, sült énekesmadarakat, galambot, nyulat, házinyulat, "és sok másfajta szárnyast meg dolgokat, ami ezen a földön megterem". "Hallottam hírét" tette hozzá Bernial Diaz, "hogy az uralkodónak régebben zsengekorú fiúkat is megfőztek, és mivel oly sokféle, különböző főtt dolog meg egyéb került elébünk az asztalon, egyszerűen képtelenek voltunk eldönteni, vajon volt-e köztük emberi hús vagy egyéb".
Az uralkodót alacsony asztal mögé ültették, amit terítővel borítottak le. Négy fiatal, "tiszta és gyönyörű" szolga (amint ezt krónikásai megemlítik) hozott neki vizet xical-tan vagy vizeskancsóban, hogy megmoshassa kezét. Aztán két másik szolgálólány külön neki válogatott fogásokkal kedveskedett. Utána pedig, különböző gyümölcsöket, egy csésze csokoládét, valamint egy jó pipát fogadott el.
A spanyolok egyetértettek azonban abban, hogy e neki kínált, hatalmas lakoma ellenére a császár valószínűleg mértékletesen evett, minden fogásból csak egy kicsit csipegetett.
|