Belépési ponthoz
Fejrész ki
 
Híreink
Híreink Bemutatkozás Kapcsolatok
Törökméz síppal-dobbal

A szolnoki Plazában mediterrán "gasztronómiai napok" rendezvénysorozatot tartanak. Első alkalommal török nemzeti ételek, italok, szokások, és pergő dobszóval kísért hastáncbemutató varázsolta el a közönséget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A rendezvény házigazdája a legautentikusabb szolnoki személy, a gulyásfesztiválos Csányi Sándor volt, aki incsiklandozóan tudta kommentálni a főszervező Matteos Mediterrán étterem főszakácsának, Mlinár Péternek étkek körüli serénykedését. Csányi Sándor szakavatott tolmácsolásában megtudhattuk, hogy sok kulináris szokásunk török eredetű, többek között a levesek, a töltött paprika és a pörkölt, valamint a török konyha összes fűszere megterem Magyarországon is, a kakukkfű is, a kurkuma is, és a borsikafű is.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy várakozás előzte meg  Shilla és a Habybi hastánccsoport fellépését, s amíg Mlinár Péter sültjei a tepsikben, lábasokban rotyogtak, a flitterektől csilingelő, gazellaléptű mezitlábas leányok több részletben adták elő táncprodukciójukat. Közben kellemes mézes-fokhagymás sült illat kezdett terjengeni, ami részben keveredett a készülő török kávé aromás illatával.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S hogy miből állt a török menü?  Egyik fogás a törökök nemzeti eledele, a darált birkahússal készült, parmezánnal resztelt rakott padlizsán, a Köfte, a másik pedig az illatok forrása, a mézben sült báránypecsenye. És nemcsak az illata, az íze is mennyei volt mindkét fogásnak. Különösen ahogy a fokhagymaszeletek összesültek a mézzel, az valami istenien zamatos volt! Desszertnek almatea, török kávé ("egy kanálnyi kávézaccal háromszor forralt víz"), s hogy a hangulat teljes legyen, egy rusztikus vízipipa szerepelt az étlapon.

 

Legközelebb találkozunk két hét múlva ugyanitt, a görög konyha bemutatóján, valószínűleg szirtakival, zorbatánccal, gyrossal, tatdzikival, metaxával.