Adózás, helyi adók
Befektetés
Bemutatjuk
Beruházás
Cégvilág
Civil hírek
Elektronikus ügyintézés
Életmód
Érdekességek
Értékpapír forgalmazás
Események
EU
EU pályázatok
e-ügyintézés
Fidesz
Gasztronómia
Gazdasági hírek
Gyermeknevelés
Helyi önkormányzat
Helyi rendeletek
Helyi szolgáltatások
Helytörténet
Humán
Informatika és távközlés
Ingatlan
Interjú
Internet / multimédia
Irodalom
Jegyzet
Katasztrófavédelem
Képviselők
Képviselők hírei
Képviselőtestület
Kiállítások, konferenciák
Kistérségek
Környezetvédelem
Közlekedés
Közműépítés és szolgáltatás
Kulturális programok
MDF
MSZP
Munkaerő
Nemzeti Fejlesztési Terv
Oktatás
Pályázatok
Politika, közélet
Portré
Regionális programok
Rendezvény
Rendőrségi hírek
Sport / fittness / szabadidő
Sportrendezvény
Szabadidő
SZDSZ
T-Kisebbségek
Törvény, rendelet, szabályozás
Turizmus
Vallás
|
Törökméz síppal-dobbal
A szolnoki Plazában mediterrán "gasztronómiai napok" rendezvénysorozatot tartanak. Első alkalommal török nemzeti ételek, italok, szokások, és pergő dobszóval kísért hastáncbemutató varázsolta el a közönséget.
A rendezvény házigazdája a legautentikusabb szolnoki személy, a gulyásfesztiválos Csányi Sándor volt, aki incsiklandozóan tudta kommentálni a főszervező Matteos Mediterrán étterem főszakácsának, Mlinár Péternek étkek körüli serénykedését. Csányi Sándor szakavatott tolmácsolásában megtudhattuk, hogy sok kulináris szokásunk török eredetű, többek között a levesek, a töltött paprika és a pörkölt, valamint a török konyha összes fűszere megterem Magyarországon is, a kakukkfű is, a kurkuma is, és a borsikafű is.
Nagy várakozás előzte meg Shilla és a Habybi hastánccsoport fellépését, s amíg Mlinár Péter sültjei a tepsikben, lábasokban rotyogtak, a flitterektől csilingelő, gazellaléptű mezitlábas leányok több részletben adták elő táncprodukciójukat. Közben kellemes mézes-fokhagymás sült illat kezdett terjengeni, ami részben keveredett a készülő török kávé aromás illatával.
S hogy miből állt a török menü? Egyik fogás a törökök nemzeti eledele, a darált birkahússal készült, parmezánnal resztelt rakott padlizsán, a Köfte, a másik pedig az illatok forrása, a mézben sült báránypecsenye. És nemcsak az illata, az íze is mennyei volt mindkét fogásnak. Különösen ahogy a fokhagymaszeletek összesültek a mézzel, az valami istenien zamatos volt! Desszertnek almatea, török kávé ("egy kanálnyi kávézaccal háromszor forralt víz"), s hogy a hangulat teljes legyen, egy rusztikus vízipipa szerepelt az étlapon.
Legközelebb találkozunk két hét múlva ugyanitt, a görög konyha bemutatóján, valószínűleg szirtakival, zorbatánccal, gyrossal, tatdzikival, metaxával. |