Belépési ponthoz
Fejrész ki
|
Hírek
|
Elérhetőségek Szolgáltatások Ajánlatok Hírek Dokumentumok Céghírek Kérdőívek |
Államigazgatás
Beruházás
Egészségügy / szociális intézmények
Életmód
EU
EU-irányelvek
EU-projekt
Gasztronómia
Helyi Segítő Központ
Információs társadalom, IST
Informatika
INTERREG III
Kistérségek
Konferencia
megváltozott munkaképesség
Nemekkel kapcsolatos irányelvek
Nemzati Segítő Központ
Nemzetközi kapcsolatok
nők foglalkoztatása
Oktatás
Politika, közélet
PROGRESS program
Projekt hírek
Regionális fejlődés
Regionális Segítő Központ
Szabadidő
szociális feglalkoztatás
Távközlés
Turizmus
Ünnepi híradások
Választás-2006
Vállalkozások, cégek
|
Feltárultak a görhönykészítés titkai Kistarcsán
SAJTÓKÖZLEMÉNY Rendhagyó krumplifesztiválra, illetve a nyersen reszelt burgonyából készült, különféle módon ízesített, majd kisütött GÖRHÖNY nevű étel főzőversenyére került sor a hét végén Kistarcsán. A késő estig tartó eseménysorozatot – melyet a Kistarcsai Kulturális Egyesület szervezett - a Magyar Mezőgazdasági Múzeum képviseletében Molnár Zsolt nyitotta meg. A görhönyfesztivál tiszteletbeli vendége a Lucullus Baráti Társaság volt, amely elsősorban extrém, de a magyar kultúrát népszerűsítő Északi-sarki Paprikás Csirkéjéről, Afrikai teve-tarhonyájáról, illetve a Szilasfood-Lucullus Góbi expedícióról vált híressé. Az egyesület elnöke, az Északi-sarkot 3. magyarként meghódító Turóczi Gábor az ünnepi beszéde mellett a Szilasfood Kft.-vel együttműködve egy Lucullus fűszereket tartalmazó ajándékkosarat is felajánlott különdíjként a legjobb helyi GÖRHÖNYSÜTŐNEK. Mivel a görhöny krumpliból készül, annak versenyszerű sütése mellett – elsősorban – a burgonyával kapcsolatos programokat szerveztek a helyiek, de voltak egyéb figyelemre méltó események is, így többek közt nemzetiségi folklórtalálkozó, kézműves vásár, kiállítás, játszóház, teaház és számos koncert, előadás. A görhönyről A görhöny más, mint nyers, reszelt burgonyából készült, különféle módon ízesített, majd kisütött ételt. Ismeretesek a lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, vagy siligó elnevezései is. Az étel ezen kívül számos más nép gasztronómiájában is helyet kapott, így ismerik a németek, svájciak, szlovákok, csehet/tótok, lengyelek, angolok, svédek, de elterjedt a zsidó kultúrában is latke, latkesz, hremzli vagy kremzli neveken is. Eredete a homályba vesz, illetve annyit azért mégis lehet tudni róla, hogy „hordozóeleme”, a burgonya Chile meghódítása után, az 1560-as években került be Európába a spanyolok által, ahonnan először a portugálok vették át, majd az olaszok. Az eleinte csak az uralkodó réteg kiváltságos eledelének számító burgonya a silány terméshozamok miatt nem örvendett túl nagy népszerűségnek Európában, így talán érthető, hogy csak a XIX. században kezdték el megszeretni Magyarországon is. Kistarcsai vérvonalak, helyi tapasztalatok A helyiek azt állítják, hogy Kistarcsán a görhöny a fő eledel, ami állítólag a helyet zömmel lakó szlovákoktól ered. Ezt gyorsan alátámasztandó, volt egy szlovák versenycsapat is, akik egy szót nem beszéltek ugyan magyarul, viszont finom babagudovicát készítettek. Ők ugyanis így hívják a görhönyt. A részt vevő nyolc versenycsapat egyébként nyolcféleképpen készítette el az ételt, ami mind az ízben, mind az elkészítésben megmutatkozott. Ha görhönyt sütünk, már a legelején el kell dönteni, hogy a krumplit kicsi, vagy nagy darabokra reszeljük le, aztán jöhet a hozzáadott liszt (egyesek a teljes kiőrlésű csodákra esküsznek), tojás, fokhagyma, majd fűszerezés gyanánt oregano, olasz fűszerek, só, bors, és a határ itt nagyjából a csillagos ég. Eztán a masszából kisebb „lepényeket szaggatnak”, majd olajban kisütik. Sokan a tepsit preferálják, ahol „egybegörhöny” süthető, majd szétvágható. Az ízesítésnél, feltéteknél szintén a kreativitásunkra van bízva a dolog – az egyszerű fokhagymás, sajtos tejföltől a sóskás mártáson át a karajos, káposztás szószig szinte mindennel lehet ízesíteni. Ismét csak győzött a magyar kreativitás a történelem homályba vesző fejezetei előtt! Információ: Lucullus Baráti Társaság Kistarcsai Kulturális Egyesület |